Direct aan de slag?
 
Geplaatst door Anouk op 20.10.2019

Veiligste zoekmachine

Google verzamelt steeds meer data over ons. Om uw privacy te waarborgen zijn er een aantal alternatieven voor Google. Lees meer over deze alternatieve zoekmachines. 

Google wordt steeds groter en is met 3,5 miljard zoekopdrachten per dag zonder twijfel de meest bezochte website ter wereld. Zelfs door slechts één zoekwoord in te typen krijgt u vrijwel direct de suggestie dat Google precies weet wat u zoekt. Vanuit een gebruikersperspectief is Google ideaal, maar het is helaas niet de meest privacy-georienteerde zoekmachine (of organisatie). In het volgende blogartikel introduceren we 3 alternatieven.

Google en privacy

Google gebruikt uw persoonsgegevens voor het maken van profielen. Hiermee kunnen advertenties beter afgestemd worden op u op basis van uw surfgedrag. Google bewaart alle gegevens en vult deze gegevens aan met informatie uit haar andere diensten zoals Google Maps, Gmail, YouTube en Google Drive. Met zo'n 40.000 zoekopdrachten per seconde verzamelt Google een schat aan data. En doordat u vaak ingelogd bent met uw Gmail-account verzamelt Google ook uw privegegevens. Als u het liefst Google wilt gebruiken als zoekmachine maar u toch weinig sporen wilt achterlaten, dan kunt u het beste uitloggen uit Gmail (ook in het account-venster van uw apparaat, bijvoorbeeld in Instellingen > Wachtwoorden en accounts van uw iPhone!). Verwijder daarnaast regelmatig uw cookies en gebruik uitsluitend de privémodus van uw browser.

Alternatieven voor Google

DuckDuckGo

...is waarschijnlijk de meest privacy-gerichte zoekmachine die er is. Zij omschrijft zichzelf als een zoekmachine die geen sporen achterlaat of overbodige (persoons)gegevens opslaat. Dit houdt in dat DuckDuckGo geen persoonlijke gegevens van u onthoudt, u niet achtervolgt met advertenties en u überhaupt niet blijft volgen. Hierdoor krijgen alle bezoekers precies dezelfde zoekresultaten voorgeschoteld (dat is bij Google wel anders). DuckDuckGo gebruikt de informatie van veelbezochte sites zoals bijvoorbeeld Wikipedia om traditionele zoekresultaten te verbeteren.

Probeer DuckDuckGo: https://duckduckgo.com/

 

Qwant

De Europese zoekmachine, die uw privacy respecteert. Qant heeft een frisse, lichte en overzichtelijke uitstraling en is makkelijke te installeren en gebruiken op pc en mobiel apparaat. U kunt naast normale zoekopdrachten ook zoekopdrachten in social media, maps en video's uitvoeren. Bovenal is het een snelle en makkelijke zoekmachine.

Probeer Qwant: https://www.qwant.com/

 

Startpage

Ook Startpage noemt zich 's werelds meest privacy-vriendelijke zoekmachine. Eerder ook bekend als meta zoekmachine Ixquick, onderscheidt zij zich van andere zoekmachines door privacy als hoofdfeature aan te merken. Startpage is een product van Nederlandse bodem en volgens vele experts op het gebied van privacy de meest privacy-georienteerde zoekmachine van dit moment. Startpage combineert goede zoekresultaten en aanpasbare voorkeursinstellingen met simpelweg goede privacy functies.

Probeer Startpage: https://www.startpage.com/

Uw privacy waarborgen

Om uw privacy goed te kunnen waarborgen heeft u een paar opties. De veiligste is per direct stoppen met gebruik van internet šŸ˜ (en zelfs dit geeft geen garanties). Iets meer voor de hand liggend is Google als zoekmachine blijven gebruiken maar wel uw instellingen aanpassen. Door uw Gmail-/Google-account los te koppelen van uw zoekopdrachten en trackingsvoorkeuren uit te schakelen blijft u meer in controle over uw eigen gegevens en de sporen die u achterlaat. Na iedere zoekopdracht kunt u deze sporen weer wissen. Vindt u dit te veel werk? Dan kunt u overstappen naar een van de bovengenoemde zoekmachines (en er zijn nog meer op de markt). Deze zoekmachines gebruiken uw data niet voor commerciële doeleinden maar zijn erop gericht om u als gebruiker de meest privacy-bewuste internetervaring aan te bieden. Het beste is dan om deze zoekmachines als uw standaardzoekmachine in te stellen, zodat u niet steeds eerst automatisch naar Google gaat. Let op: deze zoekmachines zijn nog niet zo intuitief en zelfdenkend als Google; ze kunnen helaas uw gedachten nog niet lezen of uw behoeften feilloos aanvoelen.

Oh maar wacht... Was dat niet juist het hele punt?

Share:
 
 
 

De beste oplossing voor bestanden versturen

Begin vandaag nog met het snel, veilig en betrouwbaar versturen van uw bestanden naar uw relaties.

 
De beste oplossing voor bestanden versturen
 

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag met alle vragen die u hebt over SecuDoc. U kan ons via onderstaande mogelijkheden bereiken.

  • Bel ons: 024 - 301 02 01

    op werkdagen 9:00 - 17:00

  • Stuur ons een e-mail
  • Volg ons op Social Media